St. 23. okt 2024

SmeZdravi.sk

Magazín pre lepšie zdravie a kondíciu

Kardio má svoje výhody aj nevýhody – komu sa hodí a ako ním spáliť čo najviac kalórií za pár minút?

3 min čítania

To, že akýkoľvek druh pohybu má benefity na naše telo, je faktom. Pravidelný pohyb má veľa zdravotných výhod a priaznivý vplyv na kardiovaskulárny, respiračný aj pohybový systém. Do života je dobré zaradiť kardio cvičenie, ale je naozaj vhodné pre každého?

Kardio má svoje výhody aj nevýhody – komu sa hodí a ako ním spáliť čo najviac kalórií za pár minút?
(zdroj: unsplash.com)

Nemusí ísť len o šport

Kardio je vo všeobecnosti typom aktivity, ktorá posilňuje pľúca, zvyšuje vytrvalosť a spaľuje kalórie. Posilňuje srdce a pľúca, pretože zvyšuje srdcovú frekvenciu a zlepšuje funkciu kardiovaskulárneho systému.

Ku kardio aktivitám sa radí napríklad rýchla chôdza (nordic walking), beh, plávanie alebo iné aktivity vykonávané vo vysokom tempe. Možno ste nevedeli, že za kardio sa dá považovať aj dynamické okopávanie záhrady alebo upratovanie. Podmienkou totiž je, že si pri kardiu musíte zvýšiť tep aj frekvenciu dýchania, a to sa pri týchto dvoch aktivitách dá tiež.

Samozrejme, medzi kardio aktivity radíme aj skoky cez švihadlo, HIIT tréningy, tanečné tréningy, stacionárny bicykel, tabata aj kickbox. Pri týchto aktivitách sa spaľuje aj tuk a ak je vaším primárnym cieľom to, pozrite si aj tento najlepší spaľovač tukov recenzie, ktorý vám tiež môže byť nápomocný.

Takmer pre všetkých, ale…

Kardio má pre organizmus veľa výhod. Nejde len o lepšiu kondíciu a spomínané kardiovaskulárne výhody, ale aj zníženie krvného tlaku či balansovanie cukru v krvi. Podporuje aj mozgovú činnosť a posilňuje imunitu.

Okrem toho vám však kardio môže pomôcť aj upraviť spánkový režim a dokonca pomáha aj pri chronických bolestiach. Je dokonca dokázané, že ľudia, ktorí robia kardio aktivity, majú oveľa lepšiu náladu, ako tí, ktorí nie.

Nevýhody kardio aktivít súvisia hlavne s jeho nadmerným zaradením. Pokiaľ ho cvičíte iba 3 až 4-krát v primeranej intenzite, nemalo by sa vám nič stať. Inak si môžete príliš zaťažiť kĺby, poraniť sa alebo si nadmerne zvýšiť hladinu kortizolu. Pozor by ste si mali dať iba pri plávaní alebo cvičení vo vode, ktoré nie je vhodné pre ľudí s ochoreniami pohybového aparátu a vysokou nadváhou. Inak sa kardio aktivity hodia takmer pre všetkých.

Začnite zľahka

Za výhody kardia sa okrem všetkého spomenutého považuje aj strácanie kalórií a tým pádom aj kíl. Koľko kalórií denne spálite závisí od toho, akú intenzitu cvičenia máte, jeho trvanie, vašej telesnej hmotnosti a úrovne fyzickej kondície. Napríklad pri rýchlej chôdzi môžete spáliť až 300-400 kalórií za hodinu, ak prejdete cca 6,5 km.

Odborníci odporúčajú zaradiť do programu približne 150 minút aeróbnej pohybovej aktivity týždenne. Dobré je tiež začať s miernym kardiom, ku ktorému patrí napríklad rýchla chôdza alebo pomalé plávanie. Energickejšie cvičenia zaraďte do svojho pohybového plánu až neskôr.

Na všetko športové vybavenie, ktoré ku svojim pohybovým aktivitám budete potrebovať, využite tieto zľavové kódy a nakúpte si všetko za výhodnú cenu z pohodlia domova.

Podobné články

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!